Geldt dit voor jouw team?
- Mijn team is nieuw en ik wil graag een vlotte start maken. Hoe pak ik dat aan?
- Ik merk dat de samenwerking niet optimaal is. Hoe kan ik die verbeteren?
- Ik heb veel verschillende mensen in mijn team. Dat is op zich geen probleem maar men ziet de kwaliteiten van de ander onvoldoende.
- Het teamoverleg worden steeds minder leuk en effectief. Sommige discussies gaan eindeloos door en tot besluiten komen is moeizaam.
- Het lijkt wel of er altijd iemand is die weerstand heeft tegen een nieuw idee. Hoe krijg ik iedereen mee?
- Er is nauwelijks leven in de brouwerij tijdens onze overleggen. Ik heb het gevoel dat niet iedereen zich uitspreekt. Hoe zorg ik dat iedereen is aangehaakt?
- Ik voel me soms net een politie agent. Het lijkt wel of ik de enige ben die mensen op hun verantwoordelijkheden wijst.
En de lijst kan nog veel langer. Alle teams lopen op bepaalde momenten of in specifieke omstandigheden tegen barrières aan. Door een eenvoudige scan uit te voeren weet je snel waar je staat en wat je kunt doen om de resultaten te verbeteren.
Fasen in samenwerking
Coming Together is a beginning
Staying together is progress
Working together is succes
Elk team gaan door een aantal fasen van ontwikkeling. Denk maar eens terug aan een beginnende relatie. Alles is nieuw, je staat open voor elkaar en vind de meeste dingen interessant. Dat is in een team ook zo. In het begin zijn de teamleden over het algemeen enthousiast en nieuwsgierig naar elkaar. Verschillen zijn niet erg. Alles is nieuw en fris. Men kijkt vaak naar de leider als het gaat over doel, verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Dit is de tijd om aandacht te besteden aan jullie teamontwikkeling. Een diepgaande kennismaking en afspraken te maken over de manier waarop jullie willen samenwerken zijn daarbij de basis.
Na verloop van tijd kunnen er ook bijvoorbeeld irritaties of heuse conflicten ontstaan. Je merkt dan bijvoorbeeld dat teamleden elkaar gaan vermijden of er wordt wel veel vergaderd en gepraat maar concrete resultaten blijven uit. Het kan ook voorkomen dat afspraken niet op tijd worden nagekomen en teamleden elkaar niet aanspreken op gedrag of gebrek aan resultaat.
Herkenbaar? Benieuwd wat de stand van zaken in jouw team is?
Waar staan jullie?
Als jij één van deze punten ook herkent kan ik jullie wellicht helpen om een volgende stap te zetten. Hoe? Dat ligt aan jouw specifieke vragen. Het kan handig zijn om eerst de teamscan te doen zodat je precies hoe iedereen er in zit en de samenwerking ervaart. Dan krijg je aanknopingspunten voor de volgende stap die jullie gaat helpen om met plezier en effectief samen te werken aan behalen van jullie gezamenlijke doelen.
Of neem direct een kijkje bij teambuilding als je vliegende (her)start wil maken met je team. Of als je team al wat langer met elkaar samenwerkt, de ontwikkeling stagneert of je ruimte ziet voor een beter resultaat: dan zal teamcoaching beter passen.
Wil je zelf leren hoe je je team in beweging brengt? Volg dan samen met je collega’s de workshop Vijf geheimen van succesvolle teams.
Voor teams die een goede start willen maken of de waarde van een jaarlijks teamdag, een soort van APK, willen ervaren.
Voor teams die hun effectiviteit willen vergroten of hun onderlinge samenwerking willen verbeteren is begeleiding de beste keuze.
Wil jij leren hoe je een topteam bouwt en de samenwerking verbetert? Deze workshop geeft je inzichten én praktische hulpmiddelen.
Inge Kuijlaars
Manager bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
April 25, 2019, Inge was a client of Ingrid’s
Stel je eens voor: een team dat niet goed draait omdat het veel oud zeer met zich meedraagt, veel personele wisselingen heeft gekend, de voormalige teamleider een plek ín het team heeft gekregen zonder daar zelf voor gekozen te hebben, waar nog steeds veel onduidelijkheid heerst over het verlengen van contracten, het in een uitermate complexe bestuurlijke omgeving moet opereren en waarvan de functies na een reorganisatie nog niet volledig zijn uitgekristalliseerd. Het is al een klein wonder dat de medewerkers van het team zich al die tijd nog staande hebben weten te houden. Maar onder de bezielende begeleiding van Ingrid hebben we ons daar toch in een aantal sessies doorheen geworsteld. Ingrid wist precies wat wij nodig hadden en heeft ons er met de juiste dosis lef en veiligheid doorheen gelaveerd. Dit deed zij door onder meer vraagstukken aan te kaarten waar wij liever van wegbleven en ons in een ballonvaart mee te nemen naar waar wij gezamenlijk naartoe wilden gaan. De manier waarop zij onze woorden ter plekke heeft uitgewerkt in een aantal powerpoint sheets werkte buitengewoon krachtig en zorgde ervoor dat de positieve energie weer ging stromen. We hebben er hard voor gewerkt, en het resultaat is meer dan ik als nieuwe leidinggevende van het team had kunnen hopen. Dank je wel Ingrid voor alles wat je voor ons hebt gedaan! En ook alvast voor de nazorg die je vanuit je professionele betrokkenheid hebt aangeboden. Je bent een zeer getalenteerde trainer die weet hoe ze mensen (weer) in beweging kan krijgen en teams weer als een team kan laten functioneren.
Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen?
Ik bespreek het graag